Fellow Financen uutisarkisto

Palvelemme kaikissa vertaislainaamiseen, joukkorahoitukseen, lainan hakemiseen ja lainoihin sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissänne.

Kaikki tiedotteemme ovat saatavilla verkkosivuiltamme. Valokuvat johtoryhmästä ja hallituksesta löydät Yritys-sivultamme.

Ota yhteyttä

Parhaiten tavoitat meidät osoitteesta asiakaspalvelu(at)fellowfinance.fi tai ottamalla yhteyttä toimitusjohtaja Jouni Hintikkaan, jouni.hintikka(at)fellowfinance.fi.

Myyttejä lainasijoittamisesta

01.02.2018 08:55

Olemme koostaneet alle yleisimpiä kysymyksiä ja mahdollisia ennakkoluuloja yritys- ja vertaislainoista sijoitusmuotona. Huomioithan, että avaamme näitä väitteitä oman palvelumme ja kokemuksemme perusteella, joten vastauksemme eivät välttämättä toimi muiden vastaavien palveluiden kanssa.

  1. Lainansaajat eivät maksa lainojansa takaisin
  2. Lainaa hakevat vain ne, jotka eivät saaneet pankista lainaa
  3. Lainasijoittamista ei olla vielä testattu talouslamassa
  4. Testasin palvelua 50 eurolla ja ei toiminut
  5. Testasin palvelua X ja en tykännyt, homma ei toimi
  6. Rahani häviävät lainavälittäjän mahdollisessa konkurssissa
  7. Mainostettu tuotto on liian hyvää ollakseen totta
  8. On eettisesti arveluttavaa lainata ihmisille rahaa
  9. Yksityishenkilöillä luottotappiot eivät ole verovähennyskelpoisia

1. Lainansaajat eivät maksa lainojansa takaisin

Oletko kuullut tai lukenut yritys- ja vertaislainoista sijoituskohteena ilman, että tämä väite ei olisi noussut esille? Kyllä, totuus on, että kaikki lainansaajat eivät maksa lainaansa takaisin syystä tai toisesta. Kuitenkin lainasijoittamisemme idea perustuu samaan kuin peruspankkitoiminta: Lainansaajien enemmistön korkotuotot ovat suuremmat kuin vähemmistöön jäävien lainoista aiheutuvat luottotappiot. Historiatiedon perusteella nähdään, että suurin osa lainansaajista on maksanut lainansa tunnollisesti takaisin.

Kuinka moni sitten maksaa lainansa takaisin?

Palvelussamme kaikki luottokelpoiset lainanhakijat jaetaan viiteen eri luottoluokkaan ja sijoittaja päättää, millaiselle lainanhakijalle ja millaisella riskitasolla hän haluaa sijoittaa. Mitä korkeampi luottoluokitus, sitä vahvemmin on odotettavissa historiaan pohjautuvan takaisinmaksudatan ja tilastollisen luottokelpoisuusarviomme perusteella, että lainanhakija tulee maksamaan lainansa moitteetta takaisin. Rekisteröityneenä sijoittajana pääset näkemään verkkopalvelussamme jokaisen sijoituskohteen korkotasot ja toteutuneet luottotappiot luottoluokittain. Alapuolella esimerkkinä kuva verkkopalvelustamme Suomen vertaislainamarkkinasta.

Kuluttajalainamarkkinat 

Tarjolla myös lisäturvaa sijoittamiseen

Suomalaisissa ja puolalaisissa vertaislainoissa sijoittajan luottotappioriskiä on rajattu maksamattomien lainojen myynnillä perintäyhtiöille. Tällä hetkellä suomalaiset vertaislainat myydään 70% hinnalla jäljellä olevasta lainan pääomasta ja vastaavasti puolalaiset vertaislainat myydään 30% hinnalla. Jos sijoitat esimerkiksi suomalaiseen vertaislainaan 100€ ja laina jäisi maksamatta, saat tällä hetkellä lainasta 70€ takaisin. Lisäksi suomalaisille kuluttajille tarjotaan yhteistyössä maailman suurimman vakuutusyhtiön AXA:n kanssa lainaturvavakuutus työttömyyden, pitkäaikaisen sairausloman ja kuoleman varalle tuoden lisäturvaa myös sijoittajillemme lainan takaisinmaksuun. Vastaavasti yrityslainat sisältävät vähintään yrittäjän omavelkaisen henkilötakauksen ja usein myös reaalivakuuden kuten asunto-osakkeen, asuinkiinteistön tai yrityskiinnityksen.

2. Lainaa hakevat vain ne, jotka eivät saaneet pankista lainaa

Lähdetään purkamaan virheellistä käsitystä sillä, että viime vuonna lainansaajistamme lähes ​40%:lla on asuntolaina pankista, he ovat siis usein pankkien hyviä laina-asiakkaita. 100%:lla lainansaajista on verkkopankkipalvelut ja pankkitili jossain pankissa. Keskimääräinen suomalainen lainanhakijamme on noin 45-vuotias parisuhteessa elävä palkansaaja, jonka bruttotulot ovat 2 000 - 3 000€ välissä.

Valitettavasti meillä ei ole käytössä dataa siitä, kuinka moni lainanhakijoista on ensin hakenut lainaa pankista tai kuinka monessa muussa paikassa lainanhakija on kilpailuttanut lainansa. Nopeasti ajateltuna sopii varmasti maalaisjärkeen, pankkien korkojen ollessa muutamia prosenttiyksikköjä alhaisempia kuin joukkorahoituspalveluiden, että kuka sitä nyt vapaaehtoisesti kalliimmalla korolla ottaa lainaa kuin voisi hakea lainaa pankista alhaisemmalla korolla.

Olemme kuitenkin huomanneet, että vakuudettoman lainan valintapäätöksessä lainan hinta ei ole ainoa ja harvoin edes tärkein tekijä. Palvelumme ​pystyy kilpailemaan kulutusluottopankkien kanssa hinnalla ja halvempien perinteisten kivijalkapankkien kanssa sillä, että olemme huomattavasti nopeampi, asiakasystävällisempi ja helpompi tapa kuluttajalle hakea rahoitusta laajalta sijoittajajoukoltamme. Usein lainarahoituksen tarve on nyt, eikä vasta viikon päästä, johon kivijalkapankkikin ehtisi mukaan. Lisäksi keskimääräinen lainasumma on noin 5 500€, joten lainamme ovat usein haettu eri tarkoitukseen kuin suuret pankkilainat tai pankkien asuntovakuudella tarjoamat kulutusluotot.

3. Vertaislainasijoittamista ei olla vielä testattu talouslamassa

Tämä väite on totta, joten tämän avaaminen menee avoimen pohdinnan puolelle. Lähtöajatuksena on, että syvän laman iskiessä talouselämään lainansaajien eli keskimääräisen suomalaisen kuluttajan työt loppuisivat ja näin kaikkien lainojen takaisinmaksut heikkenevät. Viime vuonna markkinapaikallamme oli noin 160 000 lainanhakijaa, jotka edustavat työelämässä hyvin laajasti eri toimialoja jakautuen maantieteellisesti väestöjakauman mukaisesti kasvukeskuksiin ja pienemmille paikkakunnille. Tämä toimiala- ja paikkakuntakohtainen hajautus tuo mahdollisesti turvaa tilanteessa, jossa talouden lama iskisi voimakkaasti vain tiettyihin alueisiin ja toimialoihin. Lisäksi lyhyellä aikavälillä yksityishenkilöiden mahdollinen lainaturvavakuutus auttaa lainalyhennysten maksamisessa työttömyyden kohdatessa. Tätä pohtiessa on kuitenkin muistettava, että taantumalta ja lamalta ei varmastikaan sijoittaja voi täysin suojautua missään sijoitusmuodossa, laman vaikuttaessa negatiivisesti kiinteistöjen, asuntojen ja osakkeiden arvoonkin.

Lisäetuna palvelussamme on mahdollista hajauttaa maantieteellisesti Suomeen, Puolaan sekä Saksaan ja tulemme tulevaisuudessa avaamaan uusia maantieteellisiä lainamarkkinoita. Iskisikö taantuma yhtä vahvasti kaikkiin maihin, myös euroalueen ulkopuolelle? Uskomme, että paras suoja laman varalle palvelussamme onkin lainasalkun hajauttaminen maantieteellisesti ja ajallisesti usean lainamarkkinan kesken. Lisäksi toimiala- ja paikkakuntahajautus syntyy kuin itsestään, kunhan muistaa sijoittaa kussakin lainamarkkinassa vähintään yli 100 lainaan.

4. Testasin palvelua 50 eurolla ja ei toiminut

Usein ensimmäinen kosketus joukkorahoituslainoihin on testata pienellä summalla sijoittamista ja palvelun toimivuutta, mikä onkin yleisesti ottaen järkevä lähestymistapa uuteen sijoitusmuotoon. Kokemuksemme mukaan muutaman lainan sijoitussalkulla sijoittaja ei saa kunnon käsitystä palvelustamme hajautuksen jäädessä pieneksi. Kuten aiemmin todettiin, enemmistö maksaa lainansa takaisin ja vähemmistö ei. Mitä enemmän lainoja salkussa on, sitä todennäköisemmin salkku sisältää hyviä lainoja riittävän määrän eikä huonojen osuus nouse suhteellisesti liian suureksi. Suosittelemme sijoittamaan vähintään 100 lainaan yhden lainamarkkinan sisällä hajautuksen saamiseksi riittäväksi. Tämä onnistuu jo 2500€ sijoitussummalla. Hajauttaminen ei laske odotettavissa olevaa tuottoa lainasijoituksista vaan ainoastaan pienentää tuoton heiluntaa.

5. Testasin palvelua X ja en tykännyt, homma ei toimi

Tähän väitteeseen törmää etenkin netin keskustelupalstoilla. Henkilö on ollut tyytymätön omaan kokemukseensa joukkorahoituslainoista ja näin hän luonnollisesti suosittelee pysymään niistä erosta. Yhden henkilön mielipide on harvoin totuus koko toimialasta tai sijoitusmuodosta. Otetaan esimerkki. Vaikka henkilö olisi tyytymätön auton X ajettavuuteen, senhän ei kai pitäisi tarkoittaa automaattisesti, että myös auton Y ajettavuus täytyy olla huono. Kuten muillakin toimialoilla, myös joukkorahoituspalveluissa on huomattavia eroja, etenkin lainanhakijoita karsivan luottopolitiikan ja luotettavuuden sekä lainasalkun hajautusmahdollisuuksien kanssa. Tutustu itse ja muodosta vasta sitten oma käsityksesi.

6. Rahani häviävät vertaislainavälittäjän mahdollisessa konkurssissa

Lainasopimukset ovat lainanhakijan ja lainoihin sijoittavien välisiä lainasopimuksia eli sijoittajien varat eivät ole Fellow Finance Oyj:n tase-eriä. Sijoittajalla ei siis ole suoraa vastapuoliriskiä Fellow Finance Oyj:stä vaan lainaa ottaneista yksityishenkilöistä ja/tai yrityksistä.

7. Mainostettu tuotto on liian hyvää ollakseen totta

Kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa. Läpinäkyvyyteen pohjautuen kaikilla rekisteröityneillä sijoittajilla on mahdollisuus verrata reaaliajassa oman lainasalkun tuottoa suhteessa muiden sijoittajien saamiin tuottoihin ja eri lainamarkkinoiden tuottoja keskenään.

vertaislainatuotto

8. On eettisesti arveluttavaa lainata ihmisille rahaa

On totta ja valitettavaa, että esimerkiksi maksuhäiriömerkintöjen määrä on Suomessa kasvanut ja lainaamiseen suhtaudutaan varauksella. Suomen Asiakastiedon mukaan häiriömerkintöjen määrä on suurelta osin kasautunut tietyille henkilöille ja merkinnän saaneiden henkilöiden määrä ei ole kuitenkaan viime vuosista merkittävästi kasvanut. Ylläpidämme koko toimialan yhtä tiukimmista luottokelpoisuusarvioinneista ja vertaislainahakemuksistamme hylätään tämän seurauksena noin 76% ennen palveluumme pääsyä.

Voidaan myös esittää, että rahan lainaaminen yksityishenkilöiden välillä on eettisesti kestävämmällä pohjalla verrattuna tilanteeseen, jossa osapuolina ovat pankki ja ihminen. Usein lainanhakijamme ovat maininneetkin, että on mukavampaa hakea rahoitus toiselta suomalaiselta ihmiseltä kuin tukea esimerkiksi kasvotonta norjalaista tai ruotsalaista kulutusluottopankkia.

Sijoittajilla on myös mahdollisuus palvelussamme sijoittaa yksityishenkilöiden lainojen lisäksi suomalaisiin yrityslainoihin ja yritysten laskuihin. Suomalaisten yritysten rahoittamisella on luonnollisesti positiivinen vaikutus PK-yritysten investointi- ja kasvumahdollisuuksiin. Näin sijoittajat pääsevät tukemaan Suomen talouskasvua ja työllisyyttä sekä kaikkien meidän suomalaisten yhteistä hyvinvointia.

9. Yksityishenkilöillä luottotappiot eivät ole verovähennyskelpoisia

Yksityishenkilöiden luottotappiot ovat nykyisin verovähennyskelpoisia. Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut päätöksellään (KHO:2018:11) 19.1.2018 vertais- ja joukkorahoituslainojen luovutuksesta syntyneet tappiot (kuten maksuviiveellisten lainojen myynti perintäyhtiölle) verovähennyskelpoisiksi.

Lopuksi

Tarkoituksena ei ole ollut luoda kuvaa, että joukkorahoitus- ja vertaislainat ovat riskitön sijoituskohde ja kaikkien pitäisi siirtää heti koko säästö- tai sijoitussalkkunsa tähän sijoitusmuotoon. Tarkoituksena on ollut avata yleisimpiä ennakkoluuloja satojentuhansien ihmisten ja yritysten dataan sekä muihin tietoihimme ja toimintatapoihimme pohjautuen. Uskomme kokemuksemme perusteella, että sijoittaminen lainoihin on oiva lisä omien varojen hoitoon säästäjälle sekä sijoittajalle sijoitussalkun hajauttamiseen, etenkin kuin lainojen tuotto ei korreloi merkittävästi osake- tai muun korkomarkkinan kanssa.

Rekisteröidy palveluun

Palvelun avaaminen on ilmaista eikä velvoita sinua mihinkään. Rekisteröityneenä sinulla on pääsy verkkopalvelumme markkinapaikalle ja voit tutkia rauhassa tarkemmin tarjolla olevia lainahakemuksia.

Mikäli sinulla on vielä kysymyksiä mielessäsi, vastaamme niihin mielellämme sähköpostilla osoitteessa asiakaspalvelu@fellowfinance.fi ja puhelinnumerossa 0203 80101 arkisin kello 9.00 - 17.00. Olet myös aina tervetullut käymään toimistollamme keskustelemaan kanssamme palvelustamme.

Ps: Kirjoitus on osa alkuvuoden sijoitusblogisarjaamme:
Lue sarjan ensimmäinen osa: Mitäpä jos ryhtyisit pankkiiriksi
Lue sarjan kolmas osa: Lainamarkkinat esittelyssä

Suomalainen Fellow Finance Oyj on Pohjoismaiden suurin joukkorahoituspalvelu, jonka markkinapaikan kautta on välitetty rahoitusta yli 210 milj. eurolla yli 290 000 lainanhakijalle yli 6 700 sijoittajan toimesta. Fellow Finance on ainoa suomalainen joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelu, jolle on myönnetty maksulaitoksen lupa Finanssivalvonnalta. Yhtiö on perustajiensa ja Helsingin pörssiin listatun finanssitalon Taaleri Oyj:n omistama yhtiö.

Fellow Finance toimii joukkorahoitus- ja vertaislainapalvelussa välittäjänä. Fellow Finance ei tarjoa ja anna palvelussa sijoitusneuvontaa tai suosituksia. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.